KINIYORUZ!

Üniversiteler toplumsal olduğu kadar birer evrensel kurumlardır. Bunun için de örtmek ve diğer siyasi oluşumlar olmak üzere, nedeni ne olursa olsun, kimsenin özel niyetlerin gerçekleştirecekleri yerler değildir.

Üniversiteler bu kurumsal özelliklerinden dolayı onun bilimsel bilimsel yazın; insan yaşamı ve doğayla ilgili sorunların tespiti için uğraşan ve bu tespitleri özgürce açıklayan yerlerdir. Bundan başka çevreler çevrilmiş çözüm önerileri üretmeye ve öneriye odaklanmış kurumlardır.

Bir üniversitenin yetkin ve yukarıda verilen bir kurum haline gelebilir, oluşturduğu gelenekler ve bilimsel bilimsel sonucunudur. Bunun için uzun bir zamana ve gerçekleştirilmiş başarılara ihtiyaç vardır.

Bu nedenle üniversitelerin yıllar içinde oluşturdukları kimlik ve geleneklerini özenle koruma isteklerine saygılı davranmak, bireylerin ve kurumların görevleri arasındadır.

Üniversiteler hem kendi kimlik ve geleneklerini koruma, hem de toplumsal ve evrensel kurum olmanın kendilerine yüklediği görevleri ancak liyakatin olduğu; laiklik, bilimsellik ve kamuculuğun önde tutulduğu ve idari olarak özerk oldukları sürece yerine getirebilirler.

Bunun için üniversitelere, siyaset yapmış ve yandaşlığı belirgin olan kişilerin yönetici olarak atanmasından kaçınılması gerekir. Ayrıca üniversiteleri piyasanın ve sermayenin amaç ve çıkarlarına uygun birer kurumlara dönüştürülmesine karşı olmak, aklı ve bilimselliği önceleyenler için kaçınılmazdı bir tavırdır.

Unutulmamalıdır ki, öğrencilerin ve akademisyenlerin itiraz edemediği ve en küçük direnişin polis şiddetiyle karşılandığı yer artık üniversite değildir. Kapısına kelepçe vurulan yerleşkenin bir üniversite olması ise utanç vericidir ve ancak kınanacak bir durumdur.

Kınıyoruz..!

Tüm bunlar ve benzeri nedenlerden dolayı EĞİT DER olarak Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör atanması işleminin iptal edilmesini; yaşanan polis şiddetinin sonlandırılmasını; itiraz ettikleri için gözetim altına alınan öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını ve yerleşke kapısına vurulan kelepçeden dolayı yetkililerin bilim dünyasından özür dilemesini talep etmekteyiz.

EĞİT DER

MERKEZ YÖNETİM KURULU