"YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDİYORUZ" PDF Yazdır e-Posta

cumhuriyetiboyl-kurduk

EKİM 1923’TEN 2018’E

“29 Ekim 1923” Anadolu topraklarındaki devrimin adıdır. Emperyalizme karşı ulusal kurtuluş mücadelesinin ardından Saltanattan Cumhuriyete, tebaa devletinden yurttaş devletine geçişin adıdır. 29 Ekim 1923’le birlikte yeni bir yönetim, yeni bir toplumsal yaşam, yeni bir hukuk, yeni bir üretim ilişkisi kurulmuştur. ”Kimsesizlerin kimsesi” olarak adlandırılan ve toplumsal kalkınmayı birlikte üretim hakça bölüşüm ile gerçekleştirmeyi amaç edinen Cumhuriyet ne yazık ki zaman içinde bu amacından sapması nedeniyle derin sınıfsal bunalımlar yaşamaktadır.

İçinden geçtiğimiz günlerde büyük ekonomik krizin ayak seslerine tanık olmaktayız. Üreten toplumdan tüketen ve bağımlı bir topluma dönüştürüldük. Cumhuriyet gençliği işsizlik, kültürel kuşatılmışlık ve çatışmalı bir coğrafyada yaşamak zorunda bırakılmıştır. Geride bıraktığımız 2 yılda rejim değişikliği ve demokrasinin tutukluluğu yaşandı, yaşanmakta.

Cumhuriyetin kuruluş felsefesindeki yurtta ve dünyada barış ilkesi, eşit yurttaşlar ülkesi, insan haklarının özgür olduğu, siyasal İslam ile laikliğin buluşması ve devletin demokratikleşmesiyle Kürt sorununun çözülmesi Cumhuriyetin ilelebet yaşamasının itici gücü olacaktır.

Dünya savaşının ardından bağımsız yurt kazandıran, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletini Cumhuriyet rejimiyle taçlandıran Mustafa Kemal ve yoldaşlarını saygıyla anıyor ve selamlıyoruz.

Ne mutlu halkın egemenliğine dayalı Cumhuriyet rejimine!

Ne mutlu Türkiye Cumhuriyet’ine!